Komórki ad hoc
1 października 2009, 12:51Specjaliści z National ICT Australia (NICTA) i singapurskiego A*STAR Institute for Infocomm Research (I2R) pracują nad technologią umożliwiającą tworzenie ad hoc sieci telefonii komórkowej, która umożliwi urządzeniom wymianę danych, w tym wideo wysokiej jakości.
Leczniczy makijaż starożytnych
8 stycznia 2010, 12:28Charakterystyczny makijaż stosowany przez starożytnych Egipcjan nie tylko chronił przed złymi mocami, ale i przed chorobami oczu (Analytical Chemistry).
Jesteśmy ptasie móżdżki
6 lipca 2010, 08:34Ty ptasi móżdżku! - to popularne wyzwisko jest wyjątkowo związane z nauką, ponieważ wywodzi się z powszechnego mniemania badaczy o wyższości mózgów ssaków nad mózgami ptaków. Teraz jednak trzeba będzie je odstawić do lamusa - nasze mózgi nie różnią się mocno od ptasich.
Jedwabnik zastępuje pająka
30 września 2010, 09:40Specjaliści z University of Notre Dame, University of Wyoming i Kraig Biocraft Laboratories wyhodowali transgeniczne jedwabniki (Bombyx mori), które przędą pajęczą nić. To badanie stanowi znaczący przełom w opracowywaniu lepszych włókien jedwabnych do zastosowań medycznych i niemedycznych – podkreśla Malcolm J. Fraser Junior.
Palenie kadzidełek ma związek z astmą?
10 grudnia 2010, 12:07Dzieci z domów, w których regularnie pali się kadzidełka, są prawdopodobnie w większym stopniu zagrożone astmą. Co ważne, tajwańscy naukowcy odkryli, że jest w to zaangażowany pewien konkretny wariant genu, a właściwie jego brak.
Odkryto nowy mitochondrialny mechanizm kontrolny
5 maja 2011, 11:28Odkryto nowy element mitochondrium, który odgrywa kluczową rolę w ich funkcjonowaniu. Naukowcy wierzą, że dzięki temu lepiej zrozumieją zarówno choroby dziedziczne, jak i związane z wiekiem.
Olejek kolendrowy na zatrucia i lekooporność
24 sierpnia 2011, 11:09Olejek kolendrowy zabija lub przynajmniej ogranicza wzrost wielu groźnych bakterii, w tym metycylinoopornego gronkowca złocistego (MRSA od ang. meticillin-resistant Staphylococcus aureus) czy pałeczki okrężnicy (Escherichia coli). Oznacza to, że dodanie olejku do produktów spożywczych może ograniczyć częstość zatruć pokarmowych, o spadku lekooporności nie wspominając.
Nie taki stres oksydacyjny straszny, jak go malują
6 grudnia 2011, 06:50Stres oksydacyjny obwinia się za wiele rzeczy, w tym za choroby neurodegeneracyjne, a nawet starzenie. Dotąd jednak nikt nie obserwował bezpośrednio zmian oksydacyjnych w żywym organizmie. Udało się to dopiero dzięki badaniom na muszkach owocowych, które ku zaskoczeniu autorów z Deutsches Krebsforschungszentrum (DKFZ) wykazały, że długość życia nie spada wskutek produkcji oksydantów.
Ekstrakt z propolisu zahamowuje raka prostaty
4 maja 2012, 09:48Dzięki metodom stosowanym do badania nowotworów i proteomice naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu Chicagowskiego stwierdzili, w jaki sposób składnik propolisu - ester fenyloetylowy kwasu kawowego (ang. caffeic acid phenethyl ester, CAPE) - zahamowuje rozwój raka prostaty na wczesnym etapie. Okazuje się, że wyłącza system komórkowy odpowiedzialny za wykrywanie źródeł pożywienia.
Odtruwając się, dżdżownice produkują kropki kwantowe
4 stycznia 2013, 15:18Ponieważ pod wpływem promieniowania o określonej długości kropki kwantowe zaczynają emitować światło, myślano o ich wykorzystaniu do śledzenia wirusów czy komórek nowotworowych w organizmie. Niestety, wcielenie planu w życie wymagałoby zastosowania złożonych i drogich procesów chemicznych, które mogłyby zmniejszyć luminescencję kropek. W tym miejscu z pomocą przyszły badaczom dżdżownice czerwone (Lumbricus rubellus).